Bilder ur livet

Igår letade jag efter ett skissblock eftersom jag tänkte skissa lite smycken. Hittade ett litet skissblock i en låda, men upptäckte snart att det var i princip fullt. Det mesta i blocket var skräp, men så hittade jag några bilder från en cykelsemester till Bornholm för ungefär hundra år sedan.

Blyertsteckningar som dessutom var ganska svagt ritade. Skannade i vart fall in en och lyckades göra den lite mörkare i fotoeditorn. Undrar vad jag tänkte (det är som sagt var ungefär hundra år sedan så jag har ingen aning om vad jag verkligen tänkte). Om jag tänkte mig vara någon konstnär som skulle bli känd genom sina tecknade reseberättelser. Inte så lätt att veta. Men vad jag i alla fall minns är att det var en härlig semester. Bornholm är en perfekt ö att cykla runt på. Inte så stor, så man fixar att cykla runt hela. Och inte så många backar. Finns några jättebranta backar som där faktiskt var varningsskyltar på, men i övrigt så var det ganska platt. Rekommenderas verkligen. Och i söder – fantastiska stränder.

När jag satt där med mitt skissblock kom jag att tänka på sådana där konstnärer man hittar vid nästan alla stora turistattraktioner runt om i världen. Vet inte om ni har tänkt på dem, men de brukar göra bilder i svart tusch som de sedan färglagt ganska enkelt. Vad jag funderade på var hur den här stilen att teckna/måla har spritt sig över världen? Finns det någon kurs för turistmålning? Eller har någon börjat och så har stilen långsamt spritt sig. Stilen är ju enkel, det går snabbt att fixa många bilder och ändå är den fortfarande tillräckligt avancerad för att vara snygg. OK inga större konstverk, men helt OK för de flesta av oss. En liten bild av kanalerna i Venedig, eller av Big Ben eller Frihetsgudinnan eller varför inte Eiffeltornet. Hötorgskonst för turister eller något sådant.

Men hur har stilen spritt sig? Ytterligare ett av livets mysterier…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *