Vad händer med folk i affärer?

 Vad HÄNDER egentligen med folk när de kommer till affärer? Det verkar som att det är någon kraft som tar över dem. Ofta börjar det redan på parkeringsplatsen. Någonstans strax utanför affären brukar de flesta komma på att de faktiskt har stora problem med att gå. Alltså gäller det att hitta en parkeringsplats precis utanför ingången. Så istället för att ta en av de trehunda lediga platser som ligger 50-75 meter bort kör de runt och runt P-platserna precis utanför dörren och hoppas på att någon av de bilar som redan ockuperat platserna plötsligt skall försvinna i intet. Och SKULLE någon bil förbereda sig för att faktiskt lämna någon av de där platserna så flockas det plötsligt ett antal bilar just vid den platsen för att se vem som lyckats hamna rätt och kan få platsen först. Och sedan blir det någon som svär som en galning eftersom den som kör ut backar rakt mot den bilen och på så vis stoppar just den bilen från att få platsen. TROTS att det faktiskt var den bilen som hade mest rätt till den platsen.

Nåväl, till sist får de en parkeringsplats. Då kommer vi till nästa sak. Kundvagnen. Vissa människor blir fullkomligt hänsynslösa när de har en kundvagn framför sig. Exempel på detta:

  • Du står utan vagn någonstans i affären. Detta innebär att du är fritt byte och person med kundvagn kan köra på dig bakifrån utan att ens be dig att flytta på dig. Har du ingen vagn i din närhet är du ofarlig och så värdelös att det inte ens finns någon anledning att kanske säga ”ursäkta, kan du släppa fram mig?”. Fast i vissa fall hjälper det inte ens att ha en vagn. Inte om personen med attityden ”jag och min kundvagn har förkörsrätt ÖVERALLT” kommer gåendes. Den personen kör på allting som råkar finnas där den har tänkt gå. Utan att be om ursäkt ens om de kör på en vagn så att n ågonting i den går sönder.

  • Har man en kundvagn verkar man ha rätt ha ockupera plats var som helst. T.ex. skall du köpa creme fraîche men vet inte vilken sort. Vad gör du då? Jo, du ställer helt enkelt kundvagnen framför kyldisken och så ställer du dig själv bredvid och funderar en stund. Det innebär visserligen att ingen annan kommer åt att ta mjölk eller fil eller ens creme fraîche, men det är ju inte ditt problem. Du har en kundvagn och har man en kundvagn ställer man den var man vill, det gäller bara att vara först.

  • Du träffar bästa kompisen i affären. Istället för att ta era kundvagnar och ställa er så att folk kan komma fram, ställer ni er och snackar mitt i gången med era kundvagnar. Någonstans i ögonvrån ser ni att folk har problem att komma fram, men det är inte ert problem, ni stod faktiskt där först.

Sedan kommer man till kassan. Där finns det alltid en risk att bli överkörd för att någon råkar se en kassa som öppnar till höger och snabbast vägen är ju rakt fram. ÄVEN om någon står i vägen. Ser man en kort kö eller nyöppnad kassa är alla medel tillåtna, det fattar väl alla! Jag kan ju vinna flera minuter på det!

Det är också roligt att se hur olika par agerar vid kassan. Det rediga paret gör så att den ena packar upp varorna samtidigt som den andre går till andra änden av kassan och packar ner sakerna samtidigt. De som måste göra allting tillsammans packar upp vagnen tillsammans, betalar tillsammans och står sedan och trängs och packar ner sakerna tillsammans. Sedan har vi paren där den ene av dem egentligen inte vill vara i affären. Den personen gör ingenting. Tjejen (för ja- det är oftast tjejen/kvinnan och det verkar inte ha med ålder att göra) packar upp allting ur vagnen, betalar och stressar sedan ner och packar ner allting. Killen/mannen står med händerna i fickorna bredvid hela tiden. Ibland står han så nära tjejen att han står i vägen för den som packar bredvid, men det bryr han sig inte om, han vill ju inte vara i affären överhuvudtaget.

Ibland vid kassan råkar man ut för kompisparet. Kompisparet verkligen avskyr jag. Kompisparet står efter varandra i kassan och har oftast varsin full kundvagn. Och de pratar hela tiden! Vilket gör att allting tar mycket längre tid. Men det är inte det värsta. För när båda har fått sina varor igenom kassan och börjat packa så tycker det att NU kan man ta det lugnt. Så de packar ner en sak – pratar lite – packar ner nästa sak – pratar lite. Vilket innebär att alla andra som kommer igenom kassan knappt får stå vid sidan av kassan och slita tag i sina varor innan de åker in i kompisparets varor. SKULLE kompisparet överhuvudtaget reagera på att det kommer nya varor och nya kunder är det bara med en irriterad blick som säger: ”ser ni inte att jag står här med mina varor!?! Håll er undan!” Som om nu det skulle vara så lätt eftersom kassörskan inte pausar bara för att ge kompisparet tid att prata klart.

Det där kompisparet förresten, det är de som alltid simmar i bredd och pratar i simhallarna också!!!

Sedan kommer man till sist ut från affären. Då brukar parkeringsplatsnojan köra igång igen. Jag tycker det är fantastiskt att det inte sker fler olyckor än det gör på parkeringsplatser utanför affärer. Förmodligen är det som så att alla är medvetna om hur det är så de är fullt beredda på att kasta sig åt sidan. För på parkeringsplatser utanför affärer gäller inte vanliga trafikregler. Bil som backar ut har förkörsrätt (tycker de själva alltså) och denna förkörsrätt gäller både mot bilar och mot fotgängare. ”Jag har handlat klart, flytta er så att jag kommer fram!” Att ha handlat klart ger liksom vissa rättigheter på parkeringsplatsen. De som lämnar en parkeringsplats nära dörren brukar kolla in när flest bilar är i närheten och backar ut då. Fast först har de också sett vem de kan reta mest så att de vet åt vilket håll de skall backa ut. Helst stoppar man ju någon som har en finare bil från att få ens parkeringsplats.

Oj – det finns MYCKET mer att diskutera om folk i affärer, kanske gör jag det en annan dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *