Dumhet

Vi har spekulerat lite om det här med dumhet. Om hur dumma vi människor egentligen är. Hur kan t.ex. politiker vara så dumma att de gör vissa saker. Och att de gör det om och om igen. Som skolministern som för ett antal år sedan var på porrklubb under ett tjänstebesök. TROR han verkligen att ingen kommer att få veta? Sådan dumhet är så slående! Och min tanke är att så dumma människor bör inte få ha ansvarsfulla poster.

Men är vi alla så dumma? Läste att en domare på HD misstänks för att ha köpt sexuella tjänster. Är det så är det så klart ruskigt, med tanke på att han är domare på vår högsta instans. Men det jag tänker på just nu är att hur dum är han? Om han har sådana böjelser, varför i fridens namn tar man då en position där man hamnar i blickfånget? Och om posten är så viktig varför ser man då inte till att hålla sina böjelser stången? Ibland måste man välja. Men den här människan har själv valt att ta en väldigt ansvarsfull post och om han nu är skyldig (man skall inte döma folk på förhand) så har han under tiden han haft denna post köpt sexuella tjänster och av någon anledning inbillat sig att ingen skulle få veta det. Hur dumt är det??? Mycket dummare än vad ett justitieråd får vara är det i alla fall.

Men återigen. Är det som så att vi alla är så korkade? Att vi alla går runt och förtränger tanken på att någon skulle kunna komma på oss? Nej – jag hoppas verkligen inte det. Det är väl en orsak egentligen till att vi har lagar och sanktioner till lagarna. Fanns det inte straff skulle betydligt fler människor begå brott. Så högt moraliska är väldigt få att endast en regel skulle stoppa dem om det inte samtidigt fanns ett hot om straff. Skulle då alla gå runt och tro att ”jag åker inte fast” så skulle enligt min åsikt också betydligt fler människor begå brott. Rädslan att man faktiskt KAN åka fast stoppar istället de flesta av oss från att begå brott. Alltså är inte alla så dumma att de tror att de inte kommer att bli upptäckta.

Är det då som så att de här makthavarna eller innehavarna av diverse höga positioner tror att de är immuna? Kanske. Fast det vore ganska dumt av dem även att tro det, med tanke på vilka asätare till journalister vi har nu för tiden. Nej, min uppfattning är helt enkelt att de är dumma och att det blir allt tydligare att fler och fler personer som vi satt på viktiga positioner är stendumma. Är det verkligen meningen att vårt land skall styras av så dumma människor? Det är faktiskt ganska läskigt tycker jag. Sedan vet jag inte vad jag skall göra åt det. Om statsministern inte ens kan se att hans medarbetare är dumma hur skall jag göra det? Eller så VILL han att de skall vara dumma så att han kan styra dem som han vill. Det är väl enklare att styra dumma människor? Eller?

Usch – jag vet inte. Ibland känns det som att efter hand som tiden går är det mer och mer som man förlorar tron på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *