I stormens spår

När vi åkte ner till Skåne på skärtorsdagen så åkte vi över trakterna runt Växjö. Här fick man plötsligt en bild av hur mycket åverkan januaristormen faktiskt gjorde. Vi kunde inte låta bli att ta lite bilder.

brutet

Här kan man t.ex. se något som ser ut som ett kalhygge. Ansträng dock ögonen lite och titta efter de avbrutna stammarna. Stammarna på träden har alltså brutits rakt av två-tre meter över marken. Helt enorma krafter som varit i farten alltså.

Gudrun

Här och var såg man hur träden bara låg. Som man kan se här till höger. På många ställen hade man börjat röja och det fanns massor med högar av hugget träd. Men de har bara börjat! Det finns hur mycket som helst att göra! När man ser det här börjar man fatta vidden av det arbete som skogsbrukarna har framför sig. Och då såg vi bara det som var närmast vägen.

storm9

Bitvis kunde man se väggar av rotvältor. Tyvärr hade vi inte börjat fundera på att fotografera när vi åkte förbi någon av de ställen där det såg ut som riktiga väggar. Inte heller alla de där rotvältorna är något kul arbete att behöva ta tag i. Det kan ju även vara farligt.

storm12

Sedan kunde man
nästan lite sorgset konstatera att inte alla rotvältor är stora. Den här lilla granen såg så ensam och ledsen ut där den låg på marken bredvid alla de riktigt stora träden som ramlat. Det är ju lika illa för den här lille. Och så små rötter har det också det lilla träde. Visst väcker det något i en!

Ja – detta var några av bilderna från vår färd genom katastrofen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *